Önceki "Bilgisayar Kontrollü Uzaktan Kumandalı Kameralı Araba" yazımızda ülkemiz için üretmek adına Robot Teknolojileri alanında çalışmalarımıza başladığımızı söylemiştik. Bilindiği üzere son yıllarda Robotik Teknolojileri hızla gelişmekte ve her gelişmiş ülke insansız araçlar üretmektedir. Tıptan eğitime kadar her alanda bu cihazlar insanların yerini almaktadır. Hatta son zamanlarda terörle mücadele de aktif olarak kullanmaktadır. İnsan canına verilen öneme bu alanda oldukça sık rastlamaktayız.
Biz de bunun bilincinde olup gerek istihbarat, gerek hobi, gerek su altı temizleme, gerekse arama kurtarma alanlarında kullanılmak üzere Yerli İnsansız Denizaltı - Su Altı Gözetleme Aracı prototipini tasarladık. Denize indirmeden önce yaptığımız testlerden geçerek kendini kanıtlayan elektronik aksamımız prototip olarak oldukça sert ve zorlu testlerden de alnının akıyla çıktı. Bu kadar stabil çalışmasını ve verimli sonuç vermesini beklemiyordum doğrusu. Ama utandırmadı sağolsun :)
Proje hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, kullanım kolaylığı, kolay temin edilmesi ve pratik olması açısından plastik malzemeler kullandık. Dibe batma, su yüzüne çıkma, ileri, geri, sağ, sol hareketlerini motorlar yardımıyla sağlayıp kamera için düzgün görüntü alacak pozisyona getirebiliyoruz. Ayrıca ışıklandırmamız sayesinde 3 açıyı aydınlatarak kamera için uygun görüntü alabiliyoruz. Şimdilik kumandasını kablolu bir sistem üzerinden sağlasakda sualtında çalışabilecek kablosuz bir sisteme çevirmek çok kolay. Daha da geliştirmek ve prototip aşamasından çıkıp daha profesyonel bir sisteme dönüşmesi için araştırmalarımıza son sürat devam ediyoruz.
// Üzerinde çalıştığımız ilk prototipimiz bütün testlerini başarıyla tamamladı :)
// Test videoları yakında yüklenecektir.
Proje videomuzun yayınlanma tarihi: 28 Ocak 2014
İyi seyirler :)
Tam olarak nasıl denize batıp çıkacak orasını anlamadım. Basınç kabini vs. tam olarak nasıl bir mekanizma koydunuz, batıp çıkma için?
YanıtlaSilTeste ait resimler olduğunda tam anlaşılmıyor haklısınız. Ama dibe batma, su yüzüne çıkma, ileri, geri,sağ, sol hareketlerini motorlar yardımıyla sağlıyoruz. Hiç bir motor çalışmazken dengede duracak şekilde ağırlığını hesapladık. Görüntülerde suyun yüzeyine çıkmasını sağlayan motorumuz tam gaz çalışmakta. Yoksa dibe batıp belirli bir mesafede askıda kalıyor.
SilDoğru ya, motorlar :D Ben de üstteki sprey boya kutularının içinde gizemli bi mekanizma var sanmıştım. Piston gibi bişeyle dalmak için suyu çekip özkütleyi arttırıyor, yüzeye çıkmak için boşaltıyor falan diye düşündüm :D
SilO sprey boya kutuları da sanıldığı kadar masum değil ama hareket mekanizmasından bağımsızlar. Hareket kabiliyeti tamamen motor ve pervanelere bağımlı.
Silyuhhh ya helal olsun valla bizim okuldan böyle projeler çıkması hala umut var dedirtyior herkes not peşinde koşmuyormuş
YanıtlaSilİşte bu yüzden sosyal medya sloganımız; "Sadece derse girerek 'Mühendis' olunmaz.", teşekkürler.
Silhelal olsun gençler !
YanıtlaSilTeşekkür ederiz.
Siluçağa falan binmeyin düşürmesinler...
YanıtlaSilAllah büyüktür :)
Silkaç metrede çeker bu
YanıtlaSilŞimdilik mesafesi sınırlı olmasına rağmen, istediğimiz zaman kilometre mertebesine çıkarmak bizim tasarrufumuzdadır.
Sil