Ses ve görüntü işlemleri üzerine yoğunlaştığımızı, araştırmalarımıza bu yönde devam ettiğimizi diğer yazımızda belirtmiştik. Ses işleme üzerine başladığımız bu alanda; fonetik yapıya duyarlı, belirtilen kelimelere göre işlem yapacak kartımızı tasarladık.
Kartımızın dezavantajlarını görmek, testlerini yapabilmek, ihtiyacımızı karşılayabilecek düzeyde olup olmadığına karar vermek üzere simülasyonunu gerçekleştirdik. Yüzümüzü kara çıkartmadı. Artık "Ses ile Kontrol" projelerimizde kullanmak üzere bir anakartımız ve altyapısını oluşturduğumuz bir arayüzümüz var. Bu şimdilik iyi bir haber.
Kartımızın çalışma mantığına gelirsek;
Kartımız sürekli olarak USB üzerinden bilgisayara bağlanmakta ve gerek arayüz gerekse mikrofon yardımıyla kartımız üzerinden çeşitli cihazların kontrolü sağlanmaktadır. Bu kartımız sayesinde ses ile istediğimiz cihazı kontrol edebilecek aşamaya gelmiş bulunuyoruz.
Arayüzümüzün ek bir özelliği ise, duyduklarını yazıya dökebilmesidir. Bu sayede korunulması istenen herhangi bir cihazı şifreleyebilmekte ve üzerinde biraz daha çalışarak sadece sesli komutlarla bilgisayarı yönetip hatta bir çılgınlık yapıp bilgisayarda görsel oyunlar bile oynanabilir. Bunlar hayal değil, yakın gelecektir :)
Önümüzde ki yazılarda ;
USB Uygulaması nasıl yapılır ?,
Ses işleme mantığı nasıldır ?,
C# da mikrofon hareketleri nasıl okunur?,
C# ile ses kontrol uygulamasının incelikleri nelerdir ?,
C# ile ses kontrol uygulamaları nasıl gerçekleştirilir ?,
Ses kontrollü robot uygulaması nasıl yapılır?,
Ses işleme ile ilgili daha bir çok sorunun cevabını bulabileceksiniz.
Bizi takip edin :)
Proje videomuzun yayınlanma tarihi: 8 Mart 2014
İyi seyirler :)
tebrikler ama neden kelimeler ingilizce, Türkçe kullanmayı neden tercih etmediniz ?
YanıtlaSilSes işlemede kullandığımız kütüphanede Türkçe dil desteği malesef ki yok. Hal böyle olunca kelimelerin fonetik yapılarını iyice araştırmak ve bunu göz önüne alarak kodlamak gerekiyor. Fakat bu da tahmin ettiğimizden zor bir sistem olduğundan bazı kelimeleri farklı şekillerde algılayabiliyor. Bu sorunu çözmek için kendi gramer kütüphanemizi yazmamız gerekiyor. İlerideki uygulamalarda böyle bir çalışmamız olacaktır.
Silinş. inş. haberlerinizi bekliyoruzç
Sil